Το barre à terre προήλθε από την ανάγκη των τραυματισμένων χορευτών του μπαλέτου να συνεχίσουν την εξάσκηση χωρίς την μπάρα. Η τεχνική αυτή βασίστηκε στη μέθοδο – μίξη μπαλέτου και χορού την οποία ανέπτυξε ο χορευτής κλασσικού μπαλέτου Boris Kniaseff.
Χρησιμοποιώντας την αντίσταση του εδάφους για σωστή ευθυγράμμιση του σώματος και αυξημένο εύρος κινήσεων, η παραλλαγή αυτή φάνηκε ευεργετική και σταδιακά βρήκε το δρόμο της ως αυτόνομο σύστημα εκγύμνασης που απευθύνεται σε όλους.

Τα οφέλη που προσφέρει είναι η βελτίωση της στάσης του σώματος και η ενδυνάμωση του κορμού και των ποδιών. Βασικό χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι ότι βοηθά στο συντονισμό και στην ισορροπία του σώματος, «ξεσκουριάζοντας» τις κλειδώσεις και χαρίζοντας ευελιξία και ευεξία.
Όλα αυτά μέσα από χορογραφημένες ασκήσεις (που πραγματοποιούνται στο πάτωμα) οι οποίες «ελευθερώνουν» και «τραβούν» τις κλειδώσεις, επεκτείνοντας με τον τρόπο αυτό τα άκρα των τολμηρών που δοκιμάζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο. Την ίδια ώρα, τα νεύρα και οι σύνδεσμοι χαλαρώνουν, με το κορμί μας να γυμνάζεται πιο έντονα και πιο αποτελεσματικά από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε!
Το γαλλικό σύστημα barre à terre αποτελεί ίσως τη γνωστότερη εφαρμογή της μεθόδου παγκοσμίως.